
Profilaxie stomatologica
Activitatile de profilaxie sunt cele care stau la baza mentinerii cu succes a unor dinti stralucitori si sanatosi. In urma consultatiei, medicul stomatolog va analiza starea gingiilor si a spatiilor interdentare, acolo unde se acumuleaza cele mai multe bacterii.
Mai apoi, va realiza cu grija si seriozitate serviciile de profilaxie care cuprind mai multe etape. Detartrajul este primul pas catre definitivarea unui aspect estetic mai placut. Sunt utilizate anse ultrasonice pentru a indeparta acumularile de tartru, unele dintre principalele cauze ale dezvoltarii parodontozei.
Asemenea depozite de placa bacteriana nu pot fi indepartate doar prin realizarea periajului. Sunt necesare vizitele constante la clinica stomatologica. Dupa finalizarea detartrajului, se trece la airflow. O astfel de tehnica are rolul de intensifica procesul de igienizare. Sunt curatate cu atentie locurile greu accesibile in care dispozitivul pentru periaj nu a putut ajunge. Sunt indepartate inclusiv petele de pe dinti cauzate in principal de obiceiurile nesanatoase si periajul realizat incorect. Este utilizat un jet pe baza de aer, apa si pulbere speciala pentru a definitiva rezultate de succes.
Periajul profesional vine in completarea celor doua tehnici utilizate pentru curatarea suprafetelor dentare. Cu ajutorul unei paste cu texturi abrazive, medicul stomatolog va lustrui atent dintii pentru a le conferi o stralucire aparte. Santurile si fosetele sunt un loc predilect in care placa se poate forma si acumula deoarece sunt dificil de igienizat iar aceste procedee se pot realiza tot in domeniul profilaxiei. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide in interiorul santurilor si fosetelor care dupa intarire vor "inchide" aceste spatii. Sigilarea se executa pe molarii si premolarii definitivi ai copiilor imediat dupa ce acestia au erupt. Si adultii pot beneficia de sigilare daca aceasta nu s-a realizat inainte. Materialele de sigilare se uzeaza in cativa ani; in consecinta, este nevoie de o monitorizare constanta pentru a le putea inlocui daca este cazul.